יונג טען כי הדימויים הארכיטיפיים מהווים כוח דוחף לאישיות ואת מימושם ויישומם במציאות הוא כינה קומפלקס.
הקומפלקס הוא מערך מורכב של רגשות-מחשבות ותפישות שממוקדות סביב תוכן ארכיטיפי אחד. הוא בנוי מגרעין ארכיטיפי שסביבו מתקבצים ארכיטיפים נוספים שמקורם בהתנסות האישית של היחיד. למשל, ‘קומפלקס אם’, או ‘תסביך אם’, מורכב מהמפגש שבין האם הארכיטיפית (שהיא מקבץ של תת-ארכיטיפים כגון ארכיטיפ המזינה, המגנה, המטפחת אך גם ארכיטיפ ההרסנית והכולאת) לבין מכלול ההתנסויות עם האם האישית (הפרסונלית). כל קומפלקס, כמו כל ארכיטיפ, יכול להתבטא באיכויות חיוביות ושליליות.
הפסיכולוגיה האנליטית של יונג שמה במרכזה את משחק הגומלין של הארכיטיפים עם האגו, תהליך שהוא כינה אינדיבידואציה, אשר באמצעותו אדם מתפתח ל”עצמי האמיתי” שלו. תהליך האינדיבידואציה, מורכב משני חלקים. ראשית, אצל האדם בצעירותו באה ההבחנה בין הדברים שהם הוא לבין הדברים שאינם הוא – הצל שלו. בשלב מאוחר יותר מגיע הרצון לאינטגרציה, איחוד הניגודים הפנימיים באישיות, המושפע מארכיטיפ “העצמי”.
יונג פיתח את “תורת הטיפוסים” (Psychological Types)והבחין בשני ממדים של הבדלים בין אישיים: העמדה החברתית והאופן שבו מכירים את העולם. העמדה החברתית יכולה להיות כזו של מופנמות או מוחצנות. הכרת העולם יכולה לבוא על ידי חשיבה, רגש, תחושה ואינטואיציה.
יונג פרסם יצירות רבות במהלך חייו, ורעיונותיו זכו להדהוד שחורג מתחום הפסיכיאטריה, והתרחבו גם לאמנות, ספרות ודת. רעיונות אלה ממשיכים להדהד גם היום, בתחומים מגוונים כמו ארכיאולוגיה, דת, ספרות ואפילו תרבות פופ. קארל גוסטב יונג נפטר ב-1961.